Tot ons grote verdriet ontvingen wij het bericht dat onze oud-voorzitter Gezina Tuinstra deze week in haar woning aan de Grote Koppel is overleden. Afgelopen dinsdag, nauwelijks een week voordat zij – op maandag 4 oktober – haar 82-ste verjaardag zou vieren, werd een hersenbloeding haar fataal. Daarvoor kampte zij overigens al geruime tijd met lichamelijke problemen, maar heeft die steeds moedig ondergaan.

Gezina was van huis uit lerares handarbeid en werkte in die hoedanigheid geruime tijd met probleemkinderen in jeugddorp De Glind tussen Achterveld en Barneveld. Samen met haar echtgenoot Kees Knegtmans woonde zij eerst in Hoevelaken en later in de Amersfoortse binnenstad. Rond hun pensionering verhuisden beiden naar een appartement aan de Grote Koppel, met uitzicht op de de Eemhaven, de Koppelpoort en het Eemplein, waar Kees kort daarna overleed.

Voordat zij vorig voorjaar door haar mede-vrijwilligers feestelijk werd uitgezwaaid, heeft Gezina zich voor het Wijkmuseum Soesterkwartier zeer verdienstelijk gemaakt. In eerste instantie door de schenking van het grootste deel van de keukeninventaris van de museumwoning en als stuwende kracht achter de reconstructie van het pand. Ondanks haar lichamelijke ongemakken heeft zij zich daarna als voorzitter en conservator van talrijke tentoonstellingen in onze Thema-kamer van haar beste kant laten zien. Bij haar afscheid ontving zij daarvoor onder meer een ster op de ere-galerij op het voormalige rangeerterrein aan de Soesterweg.

De laatste keer dat Gezina zich, in haar scootmobiel, bij haar geliefde Wijkmuseum Soesterkwartier meldde, was op zaterdag 25 september tijdens een bijeenkomst van de “Vrienden van het Wijkmuseum”. Bij die gelegenheid toonde zij zich nog steeds zeer bevlogen. Hierbij werd afgesproken om binnenkort met haar een rondje door de museumwoning te maken en daarbij haar herinneringen aan de daarin getoonde voorwerpen op een geluidsband op te nemen. Dat heeft helaas niet meer mogen zijn.

Dag Gezina, je vrienden van het wijkmuseum zullen je nooit vergeten !