Over ons

Home/Over ons
Over ons2023-05-01T15:35:09+02:00

Het Wijkmuseum Soesterkwartier is een vrijwilligersorganisatie, met als doelstelling het verzamelen en beheren van materiaal over de geschiedenis van de wijk. We richten ons voornamelijk op het tijdperk waarin het Soesterkwartier ontstond: de eerste helft van de 20e eeuw, in het bijzonder de jaren 30 tot en met 50. Tot ‘Soesterkwartier’ rekenen wij het hele gebied van spoor tot Eem, omdat de historie van wijk onlosmakelijk is verbonden met de opkomende industrie en bedrijvigheid langs de randen van het woongebied.

Ontstaan

De Stichting Wijkmuseum Soesterkwartier is opgericht op 23 september 2008. Voor die tijd stond de organisatie bekend als werkgroep ‘Foto en Route’. Deze werkgroep organiseerde in de jaren 80 en 90 de fotoexpositie met oude foto’s van de wijk en haar bewoners in de toenmalige Wijkwinkel (hoek Noordewierweg/Dintelstraat.)

Het huidige wijkmuseum kwam in 2012 tot stand. Dat gebeurde naar aanleiding van het eeuwfeest van woningbouwvereniging Sint Bonifacius, inmiddels overgegaan in Portaal. Toenmalig directeur Vincent van Oort heeft een belangrijke rol gespeeld bij de tot standkoming van de museumwoning. Ter herinnering kreeg de expositieruimte achter de woning (de Themakamer) de naam ‘Vincent van Oort-atelier.

Tot slot mag ook de naam van Joke Sickmann niet ontbreken, die zich als wijkbewoner al vele jaren actief inzet voor het behoud van (industrieel) erfgoed in het Soesterkwartier. Zij speelde een sleutelrol bij het inrichten van het museum en het verzamelen van de daarvoor benodigde meubels en huishoudelijke voorwerpen.

Nieuwsarchief

¿Habla Español?

De zomervakantie van de basisscholen is bijna voorbij. In de afgelopen weken waren er in het kader van de zomerpretpas [...]

15 augustus 2023|
Ga naar de bovenkant