Kom kijken in de Sint Bonifaciusstraat op nr. 61, en ga 100 jaar terug in de tijd!
Zaterdag 8 september was het een grote dag voor het Wijkmuseum Soesterkwartier. Na maandenlange voorbereiding is de museumwoning in de Sint Bonifaciusstraat tijdens de Open Monumentendagen voor het eerst opengesteld. Portaal Eemland bracht de woning zoveel mogelijk terug in de oude staat en stelde deze beschikbaar aan het wijkmuseum. De inrichting van de oude arbeiderswoning anno 1912 is al bijna klaar.
De eerste bezoekers op Open Monumentendag waren de heren D. de Wit en G.H.J. Reuvers. Dirk de Wit is 93 jaar en heeft vroeger op de Wagenwerkplaats gewerkt. Hij woonde van 1946 tot 1984 in het eenvoudige huisje (nr.61) dat nu dient- als Museumwoning. Reuvers was zijn naaste buurman (nr. 63).
De openingshandeling is door hen samen verricht op zaterdagmorgen. Bij die gelegenheid heeft het muziekgezelschap ‘Coda’ de openingsfanfare ‘Museum Soesterkwartier’ ten gehore gebracht. Dit muziekstuk is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. Om het feest op te luisteren kreeg de Bonifaciusstraat en de omliggende straten iets later die dag ook bezoek van Showband Oranje.
Het was de bedoeling dat het een klassiek straatfeest ging worden, precies zoals we dat gewend zijn in het Soesterkwartier.En dat is gelukt!
Achter de Museumwoning bevindt zich een mooie nieuwe ruimte waar voor die gelegenheid een tentoonstelling was ingericht door kunstenares Nelleke Brouwer.
De Museumwoning is geopend op iedere zaterdag van 11.00-16.00 uur.
Leuk dat dit gebeurd is, een aanwinst in het gezellige Soesterkwartier. Ik kan mij de oude indeling nog goed herinneren omdat mijn opa in deze straat gewoond heeft. Daarna heeft heel veel van mijn familie in deze straat gewoond maar ook in de St. Willibrordusstraat alwaar ik inmiddels ook al weer 34 jaar woon. Ik zal zeker een bezoek brengen aan de woning.
Geachte mensen van de Museum woning.
Ik ben Martin van Dalen en heb mee gedaan met filmopnamen van Omroep Max voor het programma “Oorlogsgeheimen”.
In Uw Museum woning zijn daarbij ook opnames gemaakt.
De filmopname waaraan ik deel naam had als titel “De moord op tante Riek en haar schoonfamilie.
De opnamen waren op zaterdag 20 maart 2013.
Het was toen zeer slecht weer.
Ik was de oudere man met kaal hoofd.
Het volgende wil ik aan U vragen.
Tijdens ons verblijf die middag waren er ook een dame en een heer van het museum aanwezig.
De meneer heeft van de opnames wat foto’s gemaakt en naar ik dacht, aan het einde van de middan ook nog een groepsfoto van de deelnemers, in de voorkamer van Uw Museum huis.
Nu komt mijn vraag:
Weet U welke meneer en mevrouw(ik heb haar pas ook nog een keer ontmoet toen ik bezig was in Woudenberg voor een film over de Grebbeberg, mei 1940).
Als dat zo is zou U dan willen vragen of ze de toe gemaakte foto’s (op 9 mei) van de filmopnamen, naar mij toe willen mailen.? Ik zou U daar zeer dankbaar voor zijn.
Hopelijk dat dit bericht goed bij U aankomt en dat U kan traceren welke meneer en mevrouw er die dag in het museum als vrijwilligers waren.
En natuurlijk ook dat ik dan de gevraagde foto’s tegemoed mag zien.
Met hartelijke groet: Martin van Dalen.