Klassefoto van de Gerardus Majellaschool 1948-1949

Herinneringen naar aanleiding van de nieuwjaars borrel 2009 in de wijkwinkel. De memorabilia uit de wijk en de oude foto’s over historische plekjes en gebouwen waren uiteraard aanleiding tot ‘ weet je nog dat er’ en ‘kun jij je die en dat nog herinneren’. Vooral oud groenteboer Hennie Mosterd en oud muzikant/historicus Joop Bloemhof kwamen met mooie verhalen en anekdotes uit die goeie ouwe tijd.

De Soesterweg was een levendige winkelstraat met groenteboeren, visboer Tiemessen, schoenenzaken, kruideniers, bakkers en kappers. Joop Bloemhof speelde in een bandje en trad regelmatig op in het parochiehuis in de Paulus Borstraat. Ik liep er regelmatig in de bediening en verdiende zo een paar centen bij, want mijn baantje bij toenmalig sigarettengroothandel Van Zwol op de Puntenburgerlaan was ook geen vetpot.

Daar zat ik ook op de lagere school (Gerardus Majella school) en meester Keizer was er hoofdmeester, waarvan iedereen later dacht dat ik een zoon van hem was. Ook meester Mous gaf er les en zijn liniaaltje is legendarisch geworden, maar werkte wel in die tijd. Onderwijzeres juffrouw Rijke woonde op Dollardstaat 18 en ik droeg vaak haar schooltas hoewel ze mij altijd maar een middelmatige leerling vond.

Het Sasje kwam uiteraard ter sprake, maar ook het Maria Internaat en de meisjesschool waar stiekem spelende meisjes werden begluurd en wij ons stoer gedroegen.  Evert Jansen vertelde over zijn tijd als bouwvakker( een eerlijk beroep) en de mechanische trekhond voor de groentekar van Mosterd werd ook nog gememoreerd.

Maar de mooiste herinnering kwam van oud elftalspeler Hennie Welp (70) die belde om te vragen hoe het met mij ging. Hij vertelde op het eind nog dat ik zo’n goede kopper was en tot mijn stomme verbazing noemde hij een spelmoment uit de zestiger jaren toen wij voetbalden in Lelystad. Ik maakte volgens hem een van de mooiste kopgoals die hij ooit had gezien. Hij kon het moment nog haarscherp voor zijn geest halen!
De roepnaam ‘Joop’ was in de tijd overigens de meest gekozen voornaam en bij voetbalkluppie KVVA konden we er bijna een heel elftal mee opstellen.